CatalàEspañolEnglishFrançaisDeutch
Paddle Van Sup School
Voteu o recomaneu-nos a Alcanar.info

Sòl de riu

Sòl de Riu és el petit delta que forma la desembocadura del riu de la Sénia i que separa Catalunya del País Valencià. Es tracta d’una platja que toca una zona humida de petit aiguamoll de gran valor ambiental; un indret verge i ple d’un encanteri. De fet, a ambdós bandes, tant la valenciana, en direcció a Vinaròs, com la catalana cap a Les Cases d’Alcanar, a les desembocadures dels barrancs, s’hi formaven zones inundades que des de temps andalusins s’han anomenat marjals. D’aquí en ve el nom d’una de les platges que configuren el passeig de les Cases d’Alcanar, la platja del marjal; just on s’uneix a la mar el barranc de les Forques.

La banda catalana és accessible a partir del mencionat passeig de Les Cases, a peu, en bicicleta o en cotxe, amb unes imponents vistes de les timbes o penya-segats que albergaren, temps passats, elements de la defensa de la Guerra Civil; ara, tombats dins la mar pels capricis de les llevantades. A l’altra banda, els prats dels canareus amb l’horta i la caseta a primera vista.

La part de Vinaròs hi existeix un espai litoral que es pot recórrer a peu o en bicicleta on s’hi pot descobrir, amb l’ajuda de material informatiu, com ha estat aquesta costa durant segles abans del desenvolupament urbanístic, molt agressiu en aquella zona. S’hi pot trobar informació sobre la Mediterrània, les sénies (o prats), els cultius, les espècies botàniques i el Delta de l’Ebre.

Antigament, tal i com descriu Agustí Bel al llibre «Alcanar», antics mapes francesos hi situaven un parell de torres de defensa per protegir-se dels perills que comportava la mar: la de Sòl de Riu a la part valenciana i la de la «devesa de Catalunya» o «Torre del Canar» a la part catalana a la mateixa desembocadura del riu. Avui dia, només hi queda la Torre dels Sunyer, a la part de Vinaròs, que res hi té a veure.