CatalàEspañolEnglishFrançaisDeutch
Paddle Van Sup School
Voteu o recomaneu-nos a Alcanar.info

La Sénia o mota

Heretada dels àrabs, com gran part de la cultura i del lèxic locals, màquina per a elevar aigua subterrània, composta d'una roda horitzontal (rodet) amb braçols, moguda per una bístia que volta, i amb la qual engranen les dents d'una roda vertical que en rodar mou una sèrie de catúfols disposats al llarg d'un rest o cadena sens fi, la part inferior de la qual va submergida dins l'aigua del pou on la màquina està instal·lada.

La sínia és una de les màquines arcaiques que han anat desapareixent. Esteses abans per tot allò on hi havia horts de regadiu, han estat suplantades per bombes hidràuliques, per molins, o almenys per formes modernitzades de la mateixa sínia.

Aquesta en la seva forma autèntica és completament de fusta; poques se'n veuen ja que ho siguin, i això només a la regió valenciana i a les Balears; moltes foren modernitzades a base de rodes i eixos de ferro, i de cadena en lloc del rest (corda gruixuda) de catúfols (a Alcanar, cadups).

El nom català general és sínia o sènia; en valencià es diu també nòria, i aquest nom ja està documentat amb la forma nora al segle XV (V. nora, art. 2).

Per analogia, el terme mota ha esdevingut sinònim de sínia. Inicialment mota feia referència a un monticle elevat del terra. Gairebé totes les sínies estan un xic elevades del terra. Suposem que per això hi hagué la confusió que unificà el significat d'ambdós termes.