CatalàEspañolEnglishFrançaisDeutch
Paddle Van Sup School
Voteu o recomaneu-nos a Alcanar.info

La platja del Marjal

La platja del marjal de Les Cases d’Alcanar és la situada a l’extrem sud de la localitat i constitueix la última gran platja del litoral català, just abans de la platja de l'estanyet i de les timbes de porten a Sòl de Riu, desembocadura del riu Sénia i frontera natural amb el País Valencià.

És una platja de còdols (pedres arrodonides pel desgast de la mar) derivada de les barrancades del Barranc de les Forques, que hi desemboca just a la meitat. I és només en entrar a l’aigua que hom hi troba l’arena fina pròpia de les platges deltaiques.

El nom de «marjal» prové inequívocament del molt substrat àrab que es mantingué en part de la toponímia canareva, en referència a aquelles terres properes al mar que havien de ser dessalades per poder-hi sembrar. I és que, efectivament, les terres annexes al litoral es troben lleugerament per sota del nivell del mar. Durant els episodis de pluja molt intensa i/o de llevantades fortes, tota aquella zona queda inundada amb aigua estancada que tarda setmanes en eixugar-se, més hi quedava abans de la construcció del muret del passeig Les Cases perquè la mar no hi trobava aturador.

Abans de la construcció del passeig, el paisatge de la platja del marjal, sobretot a la vessant de més al sud, tocant el Càmping Estanyet, esdevenia totalment feréstec amb tot de salobrars i bassals atapeïts de canyes. Avui dia, tot i el pas del passeig marítim, encara es poden observar alguns prats on les canyes hi creixen enèrgicament.

Sens dubte es tracta dels pocs racons del litoral mediterrani que no ha estat agredit salvatgement pel desenvolupament urbanístic, cosa que ha permès que conservi la bellesa natural que sempre ha tingut, la platja a una banda i a l’altra els prats amb els corresponents horts, bellesa amb natura.