CatalàEspañolEnglishFrançaisDeutch
Paddle Van Sup School
Voteu o recomaneu-nos a Alcanar.info

Ibers a Alcanar: La Moleta i Sant Jaume Mas d'en serrà

Al terme d'Alcanar, com ja és ben conegut, hi tenim dos jaciments importants d'època iber: la Moleta del Remei i Sant Jaume Mas d'en Serrà, que són acompanyats, dins de la Serra de Montsià, pels dos localitzats a la veïna Ulldecona: la Cogula i La Ferradura, o, més enllà a l'altra banda del riu Sénia, els localitzats al Puig de la Misericòrdia a Vinaròs i al Puig de la Nau, a Benicarló. Els dos jaciments pertanyen a la Ruta dels Ibers i estan força documentats alhora que condicionats per a la visita. Aquí en teniu una petita introducció proporcionada per l'Ajuntament d'Alcanar:

«El poblat ibèric de la Moleta del remei, situat a la vessant sud de la Serra del Montsià, és un enclavament costaner dins del territori que els autors clàssics varen assignar a la tribu ibèrica dels ilercavons, un punt estratègic d'intercanvi comercial, entre el riu Ebre i la Mediterrània.

«Es tracta d'un centre emmurallat del qual depenien petits assentaments propers. En ell hi viuria l'aristocràcia de la tribu que controlava els excedents de la zona, principalment cereals, i els intercanviava per productes de luxe (olives, salaons de peix, vi, ceràmica feta a torn…) amb diferents pobles de la Mediterrània. Aquesta diferència d'estatus es constata per la construcció de sistemes defensius monumentals, muralles amb torres i bastions que no tenen finalitats militars.»     Continua llegint…

L’assentament de Sant Jaume és un jaciments arqueològics més excepcionals del país. Aquest petit assentament (no fa més de 600 m2) està delimitat per una potent muralla de doble parament (dos murs, adossats l’un a l’altre) amb una amplada total de 2 metres. Aquesta muralla es veu complementada amb una torre estreta i allargassada amb forma de ferradura. En l’interior, les excavacions estant tot just deixant al descobert un conjunt notable de murs que delimiten diverses habitacions. Ara com ara aquests treballs de recerca han permès començar a conèixer en profunditat el conjunt d’habitacions del terç nord de l’assentament, un total de sis àmbits que reben la denominació conjunta de Barri Nord. Un dels trets més excepcionals del jaciment és l’alçada amb que s’han conservat tot aquests murs, que en alguns punts arriben fins als 2,50 m.      Continua llegint…

A part d'aquests jaciments més importants, també s'han trobat restes d'època semblant a la zona del Cor de Jesús, a Alcanar a la zona de la Cova Grossa, així com en un turó d'Alcanar-platja. Aquests però no han estat, nigenysmenys, tan significatius com La Moleta o els Sant Jaumes (tal i com ho coneixem els habitants de la zona i que rep el nom de la partida on s'ubica). Tampoc es descarta que hi existeixin més jaciments donada la important presència de població ibera.

Per a una informació completa visiteu el Centre d'Interpretació de la Cultura Iber d'Alcanar, ubicat a la casa o'Connor, o els llocs del Museu d'Arqueologia de Catalunya, l'ArqueoXarxa o el lloc web del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica.