CatalàEspañolEnglishFrançaisDeutch
Paddle Van Sup School
Voteu o recomaneu-nos a Alcanar.info

El pont dels estretets

Del pont dels Estretets d’Alcanar en sabem ben poca cosa documentata i, sobre el terreny, només en queda un dels dos arcs i l’inici de la base de l’altre. Ubicat a la partida de les Martorelles, vora el camí que duu el mateix nom, dins del riu de la Sénia.

Inicialment fou identificat com una construcció d’època romana (ja el Canonge Matamoros en parlava prop dels anys 30), una via secundària que unia un Tortosa i València. Un camí que des d’Amposta enfilava cap a Peníscola tot travessant les faldes del Montsià i que ha perdurat durant segles. Sens dubte es tracta del camí dels Bandolers, via vertebradora des de temps immemorials de la part litoral de la comarca del Montsià; a més a més, la ubicació del Pont dels Estretets coincideix amb l’encreuament entre el Camí de la Martorella (d'accés al poble) i el lligallo de Sòl de Riu. És una ubicació excel·lent en termes rurals perquè connectava amb moltes vies de pas de la transhumància, i proporcionava infreastructura per als pastors: una mallada; mot emprat a les Terres de l'Ebre per designarun lloc arrecerat per descansar pastors i ramats. I és que just a la vora, hi passava el lligallo de Metxa, tocant la partida i el camí de les Mallades.

Arqueològicament se l’ha arribat a datar fins i tot anterior a l’època romana en algun debat d’especialistes, segons es desprèn d’un article, que encara no ho pogut localitzar, del desaparegut diari «El Correu català» de l’11 de Novembre de 1977. Així consta també al catàleg de patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Però pel que sembla les darreres indagacionsi, apunten que l’origen en sembla ser bastant més proper: de datació medieval o modernal. Sigui com sigui forma part del patrimoni històric local per la seva importància estratègica que tingué fins que quedà inhabilitat.

Per a una informació actualitzada que en parla podeu consultar l'article del blog d'Agustí Bel.