CatalàEspañolEnglishFrançaisDeutch
Paddle Van Sup School

La cisterna del riu en Alcanar

La cisterna del riu d’Alcanar és una construcció de dimensions considerables construïda per tal d’emmagatzemar aigua procedent de la sèquia mare que, vorejant el riu Sénia, baixava des d’Ulldecona per la partida de les Canals. Està situada just a l’encreuament del camí de les Planes  amb el riu Sénia, a la banda de llevant del camí. Farà gairebé 4m d’alçada i uns 3 d’amplada, mentre que de llargada en farà uns 10.

Tot i semblar-se a la cisterna del Vall, la del Riu és de dimensions més reduïdes i de construcció posterior. La datació, encara desconeguda o no-documentada, també n’és posterior. El sostre de volta no conté aquells arcs perfectes. Algunes pistes en poden vindre donades per les rajoles que en formen el paviment, amb unes inicials marcades «VG», presumptament pel rajoler que les devia fabricar. I a les parets, lluïdes amb una finor espectacular, hom hi pot trobar inscripcions i càlculs numèrics anotats en llapis. Els càlculs els degueren usar els mateixos constructors, que tampoc sabem qui foren; tot i trobar-hi inscrit el nom de «Joaquin Selma | Alcanar» o el que sembla un malnom «Baconet». Esperem que en no molt de temps puguem esbrinar més coses d’aquesta meravellosa construcció.

Com la cisterna del Vall, conflueixen en la gran i acurada tècnica constructiva. El sostre també és de volta però no hi trobem aquells impressionants arcs. A dos dels vèrtexs superiors, i en cantons oposats,  hi ha els dos orificis d’entrada i de sortida de l’aigua que, després de sortir de la cisterna continuava el camí cap a Alcanar canalitzada per la sèquia mare. Al mateix sostre hi trobem el forat d’entrada tapat per una mola de pedra perfectament tallada perquè hi encaixés. Tindrà uns 40 x 40 x 10 cm.

Actualment es troba tapada. Després de redescobrir-se per part de l’Ajuntament, es va netejar a l’any 2010 mitjançant un pla d’actuació del mateix. D’entre el fang i la runa que se n’hi tragué: algun poval vell, pedres i bales (suposadament de la Guerra Civil) —aquestes últimes que, de moment, no se sap on han fet cap.