CatalàEspañolEnglishFrançaisDeutch
Paddle Van Sup School
Voteu o recomaneu-nos a Alcanar.info

L'encesa

L’encesa és un mètode de caça antic que gairebé no es practica i que consisteix en agafar els moixons per la nit amb l’ajuda d’un llum que ha anat variant amb els temps, primer d’acetilè o de petroli i finalment llanternes elèctriques convencionals. S’aprofitaven les nits de mala ora, vent i/o pluja intensa per anar pels arbres a buscar els ocells adormits, normalment tords, que, quan els hi posaven la llum a prop es quedaven perplexes i immòbils. Llavors el caçador els agafava amb la mà o els estabornia amb una pala de fusta o qualque altre objecte contundent.

Aquesta pràctica, emprada fins farà uns 30 anys, ha caigut en desús; a més a més que està prohibida. Malentesa com un divertiment, aquesta tècnica se sumava als recursos d’autosubsistència que tenien els habitants de la zona. Especialment útil fou durant els durs de postguerra on era una via de subsistència més: si hi havia excés de moixonets a una casa o els venien o els conservaven, primer amb oli, després als congeladors.

L’ocell més apreciat és el tord comú (Turdus philomelos) i espècies derivades  perquè la carn és bona i en quantitat. Tot i això, també estaven ben valorats el barba-roig (Erithacus rubecula), la rufarda (Sylvia atricapilla), el pinsà (Fringilla coelebs)… De fet, aquestes últimes, en tant que espècies protegides actualment, són el motiu principal perquè aquest tipus de pràctiques, juntament amb la barraca, la piqueta o les rateres, foren prohibits.

Per a una informació molt completa sobre aquest mètode de caça i d'altres consulteu el següent article publicat al número 18 de 2002 de la revista «Raïls» d'Ulldecona, elaborat per Carlos Forcadell.

contacte