CatalàEspañolEnglishFrançaisDeutch
Paddle Van Sup School

The «dry» stone

La pedra ha constituït una font essencial de la relació de l'home amb l'entorn. La formidable pendra calcària dels massisos meditarranis ha proporcionat, des d'antuvi, tota classe de matèries primeres amb què sobreviure, ordenar el territori i extreure'n la substància.

La pedra i Alcanar: relació estreta, palesa a tot arreu del terme i pobles veïns, manifestada de totes les maneres possibles: màrgens, barraques, casetes, aixoplucs, corrals, fonts, cocons, cisternes, masos, piquetes, aljubs, basses…

Són d'especial espectacularitat els màrgens que redibuixen la fesomia de la Serra de Montsià, com si de línies de corbes de nivell es tractés, fins a límits insospitats, presents gairebé fins als 500 metres d'altura. Esdevenen una autèntica obra mestra de l'enginyeria rural i dibuixen, a vol d'ocell, l'ordenació antiga del territori.

Ídem succeeix amb les barraques de pedra en sec. Antiquíssimes, perfectes i senzilles, aquest aixoplucs construïts només amb pedra, o amb pedra i argep, s'escampen al llarg de la Serra de Montsià; algunes amb nivells d'arquitectura i construcció excels.