CatalàEspañolEnglishFrançaisDeutch
Paddle Van Sup School
Voteu o recomaneu-nos a Alcanar.info

El cocó

Els cocons són clots naturals oberts a la roca, dins dels quals es posa aigua quan plou o quan hi arriba la mar.

Molt aprofitats pels habitants de la zona, la Serra de Montsià, relativament seca, compta amb un gran número de cocons que els autòctons aprofitaven per recollir l'aigua de la pluja. Principalment servien per abeurar el bestiar però alguns n'han estat modificats o treballats per la mà humana per tal d'augmentar-ne la capacitat, per protegir-ne l’aigua o senzillament per fabricar-los. Així doncs, pel que fa a la tipologia en trobem d’excavats a la roca per fabricar-los,  d’altres amb una coberta de pedra en sec per protegir-ne l’aigua i mantenir-ne la frescor, o d’altres modificats per augmentar-ne la capacitat o, fins i tot, transformar-los en cisternete…. Alguns han esdevingut vertaderes obres mestres de l’enginyeria hídrica.

Per designar-los són freqüents els malnoms, bé sigui amb el nom del propietari o treballador de la finca, pel nom de la partida on es troba, o del qui el va fer. També s’empren referències a plantes, animals o fenòmens morfològics. Així doncs, només al terme d'Alcanar n'hi resten un bon grapat, documentats sobre el darrer mapa editat de la Serra de Montsià: cocó moresc, cocó del Blanco de Cella, cocó de la Botona, cocó de Cabretes, cocó de Caié, cocó del Ferit… I si atenem tot el massís del Montsià, n'hi trobem més d'un centenar.

La terminologia cocó és d’origen incert i no se sap ben bé si prové de l’etimologia llatina o si més aviat conté substrat ibèric. Certament aquest mot és usat a les Terres de l’Ebre i nord de Castelló, així com molt viu a Les Balears. Fora d’aquest àmbit són anomenats cadolles.

contacte